Domácí smrkový sirup
Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, jednoduchý a tradiční recept našich babiček.
Léčivé účinky smrkové pryskyřice dobře známe, objevte i léčivou sílu smrkových výhonků. Právě v této době, v průběhu května, můžete na větvích smrků najít mladé výhonky, které jsou skvělé pro přípravu sirupu. Naše rodina ho má moc ráda, má lahodnou chuť a děti ho pijí, i když nemají kašlík. Vydrží celý rok, v zimě ho oceníte na nachlazení a v létě se hodí k přípravě osvěžujícího nápoje.
Co budete potřebovat:
- mladé smrkové výhonky (netrháme středový výhonek, abychom nebránili smrkům v růstu)
- bílý nebo třtinový cukr, jak komu vyhovuje.
Postup:
Otrhané výhonky opláchněte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Na dno čisté zavařovací sklenice postupně skládejte vrstvy smrkových výhonků a cukru, důkladně upěchujte. Poslední vrstvu bude tvořit cukr. Hrdlo sklenice uzavřete nebo zakryjte fólií a gumičkou.
Sklenici postavte na slunné, teplé místo a může začít proces uvolňování cenných látek ze smrkových výhonků. Louhování trvá 4-8 týdnů dokud se nerozpustí veškerý cukr. Následně přeceďte sirup do lahví přes jemné plátýnko a je hotovo. V lednici vydrží i rok.
Vyrazte do přírody a směle do toho. Budete mít radost z vlastní ruční práce, tak jako my.
Za Smolenku
Bára